Twee soorten prijzen binnen jouw consulting

Verkoopprijs is niet hetzelfde als kostprijs

1. Verkoopprijs

De verkoopprijs is het bedrag dat je aan jouw klanten aanrekent en (eventueel) op factuur gaat zetten. Al deze verkochte bedragen samen vormen je omzet..

2. Kostprijs

De kostprijs is de prijs die het jou kost om je diensten te kunnen aanbieden. Een deel van de verkoopprijs bestaat uit jouw kosten.

De kostprijs kan rechtstreeks te maken hebben met:

  • Materialen
  • Grond en hulpstoffen
  • Algemene bedrijfskosten zoals bijvoorbeeld: de boekhouder, internetverbinding, gsm- abonnement, of van jouw gebouw dat je huurt of in bezit hebt.

Conclusie: Jouw verkoopprijs is de prijs die je aanrekent aan de klant en de kostprijs is wat het je bedrijf intern kost om je aanbod te kunnen aanbieden. Het bedrag van jouw kostprijs dien je minstens te vragen om break-even te zijn. Het verschil tussen de verkoopprijs en kostprijs is jouw winstmarge.

Wat betekent dit voor jou als consultant?

Als consultant kan je voor een langdurige samenwerking, voor een afgebakend traject of voor een eenmalige sessie per uur bepalen:

  • De kostprijs: Wat kost mij dat?
  • De verkoopprijs: Wat ga ik daar voor aanrekenen?

Op deze manier weet je perfect wat je minstens moet vragen aan jouw klanten, hoeveel je zou kunnen vragen en hoe winstgevend die bepaalde consulting opdracht is.

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.