Twee soorten prijzen van jouw product

Verkoopprijs is niet hetzelfde als kostprijs

1. Verkoopprijs

De verkoopprijs is het bedrag dat je aan jouw klanten aanrekent en (eventueel) op factuur gaat zetten. Al deze verkochte bedragen samen vormen je omzet.

2. Kostprijs

De kostprijs is de prijs die het jou kost om je producten te kunnen aanbieden. Een deel van de verkoopprijs bestaat uit jouw kosten.

De kostprijs kan rechtstreeks te maken hebben met:

  • Materialen
  • Grond en hulpstoffen
  • Algemene bedrijfskosten zoals bijvoorbeeld: de boekhouder, internetverbinding, gsm- abonnement, of van jouw gebouw dat je huurt of in bezit hebt.

Conclusie: Jouw verkoopprijs is de prijs die je aanrekent aan de klant en de kostprijs is wat het je bedrijf intern kost om je aanbod te kunnen aanbieden. Het bedrag van jouw kostprijs dien je minstens te vragen om break-even te zijn. Het verschil tussen de verkoopprijs en kostprijs is jouw winstmarge.

Wat betekent dit voor jou als productiebedrijf?

Als productiebedrijf kan je voor je producten die je zelf maakt of die je aankoopt, gaan berekenen hoeveel het productieproces/aankoopproces nu juist kost, de kostprijs van de producten zelf, maar ook alle algemene bedrijfskosten. Je moet alle kosten samen kunnen bekijken en kunnen toewijzen aan je aanbod. Het is belangrijk om te weten hoe winstgevend elk product is.

  • De kostprijs: Wat kost mij dat?
  • De verkoopprijs: Wat ga ik daar voor aanrekenen?

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.