Twee soorten prijzen van jouw dienst

Verkoopprijs is niet hetzelfde als kostprijs

1. Verkoopprijs

De verkoopprijs is het bedrag dat je aan jouw klanten aanrekent en (eventueel) op factuur gaat zetten. Al deze verkochte bedragen samen vormen je omzet.

2. Kostprijs

De kostprijs is de prijs die het jou kost om je diensten te kunnen aanbieden. Een deel van de verkoopprijs bestaat uit jouw kosten..

De kostprijs kan rechtstreeks te maken hebben met:

  • Materialen
  • Grond en hulpstoffen
  • Algemene bedrijfskosten zoals bijvoorbeeld: de boekhouder, internetverbinding, gsm- abonnement, of van jouw gebouw dat je huurt of in bezit hebt.

Conclusie: Jouw verkoopprijs is de prijs die je aanrekent aan de klant en de kostprijs is wat het je bedrijf intern kost om je aanbod te kunnen aanbieden. Het bedrag van jouw kostprijs dien je minstens te vragen om break-even te zijn. Het verschil tussen de verkoopprijs en kostprijs is jouw winstmarge.

Wat betekent dit voor jou als dienstverlener?

Als dienstverlener lever je bepaalde diensten voor je klanten. Voor iedere dienst per uur, per traject of per abonnement kan je aan de hand van deze twee prijzen weten wat het jouw kost en wat je hiervoor kan aanrekenen.

  • De kostprijs: Wat kost mij dat?
  • De verkoopprijs: Wat ga ik daar voor aanrekenen?

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.