Schaarste en overvloed denken binnen jouw productiebedrijf

Handel jij vanuit een schaarste-mentaliteit of overvloed-mentaliteit?

Schaarste-mentaliteit

Een schaarste-mentaliteit wil zeggen dat je denkt in tekorten. Wanneer er bepaalde opportuniteiten zich voordoen heb je het gevoel je die niet kunt of mag missen.

Je neemt als ondernemer alles aan en accepteert alle opportuniteiten. Je zegt op alles “ja” om je zaak goed te kunnen leiden. Op deze manier ervaar je geen tekorten, dat is hoe je denkt wanneer je handelt vanuit een schaarste-mentaliteit. Maar dit wil niet zeggen dat al deze opportuniteiten ideaal zijn voor jou.

Het effect van een schaarste-mentaliteit

  • De omzet die je haalt vanuit de minder goede opportuniteiten zijn niet optimaal
  • Je verspilt je tijd als ondernemer

Overvloed-mentaliteit

Bij de overvloed-mentaliteit denk en handel je omgekeerd. Wanneer je denkt vanuit een overvloed-mentaliteit ga je selectiever omgaan met jouw opportuniteiten.

Je kijkt naar de opportuniteiten die winstgevend genoeg zijn voor je bedrijf, maar ook naar de opportuniteiten die je graag doet met jouw ideale klanten. In tegenstelling tot de schaarste-mentaliteit zeg je bij een overvloed-mentaliteit niet op alles “ja”. Je denkt niet meer in tekorten, maar in overvloed.

Het effect van een overvloed-mentaliteit

  • Je gaat meer inkomsten over houden
  • Je houdt tijd over omdat je niet alles aanneemt

Conclusie: Als starter is het zeker niet verkeerd om te vertrekken vanuit een schaarste-mentaliteit. Wanneer je alle opportuniteiten aanvaardt zal je de markt leren kennen en ontdekken wat voor jou werkt en wat niet. Echter is het aangeraden om op termijn vanuit een overvloed-mentaliteit te handelen omdat je anders in schaarste blijft leven.

Welke mentaliteit neem ik aan als productiebedrijf?

Als je producten verkoopt komt de schaarste-mentaliteit tot uiting in welke prijs jij werkelijk gaat vragen voor dat product.

  • Houd jouw prijs niet laag om meer te kunnen verkopen
  • Vraag waarde voor jouw product

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.