Snellere prijsberekening

65% snellere prijsberekeningen voor een tuinaannemer

De klant

Een West-Vlaamse tuinaannemer die zich richt op het luxe segment binnen de markt. Deze tuinaannemer focust zich voornamelijk op tuinen van villa’s en kapitaalkrachtige mensen in een hogere sociale klasse. Ze leveren alles van grondwerken en beplanting tot verhardingen, tuinverlichting en zwembaden.

De situatie

De tuinaannemer besefte dat hij niet de goedkoopste was, maar vroeg hij voldoende in het luxe segment dat hij bediende? Offertes maken voor potentiële klanten verliep traag, inefficiënt en vooral moeizaam. Verschillende soorten prijsberekeningen moesten samenkomen: per uur, per ton, per vierkante meter, per kubieke meter, per stuk, per liter, enzovoort. 

Daarnaast deed deze tuinaannemer niet aan nacalculaties. Hij wist dus niet of de prijsberekening die hij vooraf maakte bij de inschatting van het project ook effectief klopte met de realiteit. De winstgevendheid van zijn opdracht was niet gekend

De oplossing

Bereidheid tot betalen van de doelgroep

We onderzochten de doelgroep, concurrentie en markt in detail en achterhaalden wat de bereidheid tot betalen was van het klantensegment van de tuinaannemer. Door deze analyses hebben we een prijswijziging doorgevoerd op verschillende diensten en materialen.

Automatische berekeningstool

We ontworpen een automatische berekeningstool in Microsoft Excel om de complexe prijsberekeningen van deze tuinaannemer te vereenvoudigen en te versnellen. Hierdoor kon hij duidelijk het overzicht bewaren en zelfs een prijs voorstellen tijdens het gesprek met de klant.

Nacalculatie

We bezorgden de tuinaannemer ook een handige tool om nacalculaties te doen voor zijn opdrachten. Zo kon hij het geschatte werk vooraf en het werkelijke werk achteraf vergelijken. Op die manier ziet de tuinaannemer meteen waar verbetering mogelijk is en kan hij in de toekomst nauwkeurigere schattingen maken.

De resultaten

65% snellere prijsberekeningen

Voorheen vroegen uitgebreide offertes meer dan een werkdag tijd om op te stellen. Nu kan het personeel van de tuinaannemer in slechts enkele uren een offerte opmaken.

Prijsverhoging 5 – 32%

Na een grondig onderzoek van de doelgroep, concurrentie, markt, waarde en kosten konden we voor verschillende diensten en materialen een prijsverhoging doorvoeren tussen de 5 en 32%.

Meer winst

Door snellere prijsberekeningen, verschillende prijswijzigingen en nauwkeurigere schattingen houdt de tuinaannemer meer winst over aan zijn projecten.

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.