Uurtarieven fotograaf

Verschillende uurtarieven voor een veelzijdige fotograaf

De klant

Een ervaren fotograaf uit Limburg die zich vooral focust op vastgoed- en trouwfotografie. Daarnaast neemt hij ook regelmatig opdrachten aan binnen architectuurfotografie, portretfotografie, corporate fotografie en productfotografie.

De situatie

Veel verschillende vormen van fotografie die min of meer gebaseerd waren op één uurtarief. Dat was gevaarlijk, want de doelgroepen van die fotografievormen verschilden enorm van elkaar. Hierdoor was het uurtarief voor de ene doelgroep duur en voor de andere goedkoop.

Daarnaast was er geen duidelijke structuur in de prijsberekeningen van de fotograaf. Er werd nog vaak met de natte vinger een offerte opgemaakt.

Tenslotte moest de fotograaf zich vaak erg flexibel opstellen bij sommige doelgroepen. Strakke deadlineslaattijdig aangevraagde opdrachten en weekendwerk vormden geen uitzondering. Momenteel hield zijn prijszetting hier geen rekening mee.

De oplossing

Verschillende uurtarieven

We onderzochten de verschillende soorten doelgroepen, van vastgoed en architectuur tot huwelijken en portretten. Elk van deze doelgroepen hecht een andere waarde aan de beelden die ze uiteindelijk ontvangen. Daarom berekenden we een uurtarief op maat van elke fotografievorm.

Variabelen die de prijs verhogen

We brachten alle variabelen in kaart die aan bod kwamen bij de opdrachten van de klanten. Van het aantal af te leggen kilometers, tot weekendwerk, extra beelden en strakke deadlines. We kenden een extra marge toe aan elk van deze variabelen, zodat de flexibiliteit van de fotograaf beloond werd met een hoger tarief.

Handige berekeningstool

We goten de verschillende uurtarieven en variabelen in een handige berekeningstool in Microsoft Excel. Zo kon de fotograaf aan de hand van enkele meerkeuzevragen snel en doeltreffend tot een prijs op maat komen voor de vraag van de klant.

De resultaten

55% snellere prijsberekeningen

Niet urenlang wikken en wegen, verhogen en verlagen om tot een acceptabele prijs te komen. Met de berekeningstool kan de fotograaf in een mum van tijd tot een correcte prijs komen op maat van de opdracht.

Prijsberekening met structuur

Weg met de chaos, onzekerheid en al het nattevingerwerk. De prijsberekeningen van de fotograaf zijn nu duidelijk, transparant en gestructureerd. Zijn uurtarief per fotografievorm wordt mogelijk verhoogd met één of meerdere variabelen… that’s it!

Meer winst

Door snellere prijsberekeningen, verschillende prijswijzigingen en variabelen in kaart te brengen houdt de fotograaf meer winst over aan zijn opdrachten.

Doe nu een gratis prijstest

Ben je nog niet helemaal zeker over je prijzen? Evalueer jouw prijszetting dan gratis via onze prijstest. Zo kom je meteen te weten wat jouw sterke punten zijn op het gebied van prijszetting, maar ook welke verbeterpunten we jou specifiek aanraden.